BENVENUTI!

Vad är Dante?

La Società Dante Alighieri, Danteföreningen, verkar för att sprida italiensk kultur och språk på motsvarande sätt som de i Sverige kanske mer kända Alliance Française eller Geothe institutet. Organisationen som grundades 1889 har verksamhet i Italien och ett 80-tal länder runt om i världen. Totalt finns ca 400 lokalavdelninger.

Föreningen är politiskt och religiöst obunden.

Till en början vände man sig främst till emigrerade italienare som riskerade tappa kontakten med modersmålet och det gamla landets seder och bruk men numera vänder man sig till alla som är intresserade av Italien, italienska kulturen och språket.

Som medlem i Dante har man rabatt på vissa museer och hotell, restauranger, och butiker som är anslutna. Man måste visa giltigt medlemskort, som finns att få hos sekreteraren eller ordföranden.

Dante Alighieri finns i Sverige representerat  i Västerås, Göteborg, Helsingborg, Malmö/Lund, Stockholm,  Ängelholm och Örebro. Se länk till höger.

Huvudaktiviteten är föredrag med olika teman med anknytning till  italiensk kultur, konst, arkeologi, musik, historia, seder. Föredragshållarna är personer med ingående kunskaper i de teman de representerar. För det fall fòredraget hålls pa italienska, ombesörjes översattning.

Förutom föredrag,  arrangeras filmförevisningar, konserter och temakvällar - alltid med Italien i centrum. Efter samman-komsterna är det möjligt att prata med likasinnade och att smaka på italienska viner och mat. Här möter du många trevliga människor som är begeistrade i Italien och dess kultur.

Dante Alighieris centrala styrelse i Rom erbjuder också stipendier till studieresor i Italien och tillhandahåller all information du behöver om kurser i italienska vid de bästa skolorna och universiteten i Italien.

Vill du bli medlem? Gå in på fliken "Bli medlem/kontakta oss" och anmäl dig där.

Årsavgift för vuxna är 200 kr och för studerande 125 kr.